top of page
Reinforcing Steel

TECHNISCHE INFO.

ENERGIE NEUTRALE WONING.

Met uitzicht op het glooiend landschap van het landelijke Hageland .

Energie neutrale woning: is een woning die tijdens het grootste deel van het jaar op kamertemperatuur blijft zonder een klassiek verwarmings- of koelingssysteem te gebruiken. Deze woning heeft een EPB waarde van nul of zelfs volgens de berekeningen lager dan nul.

Dit werd mogelijk gemaakt door te bouwen en de woning uit te rusten volgens een unieke methode ontworpen door “ Eco-bouwtechniek uit Tielt-Winge.

Als basis was het vinden van een terrein waar men kon bouwen volgens de voorgeschreven oriëntatie.

Op het terrein werden eerst de nodige belastingproeven gedaan om de stabiliteit van de ondergrond te testen zodat we onze eerste speciale techniek nml de fundatiedek van 20 cm, voorzien van speciale bewapening en gegoten op een isolatie van 20 cm dik lambda 0.036 met een druksterkte van 300kPa, konden uitvoeren. Dit systeem zorgt er ook voor dat de rand geïsoleerd is met 20 cm, zodat alle mogelijkheid op koudebruggen 100% uitgesloten is . Dit isolatie-systeem is een Duits gepatenteerd systeem, opmaat ontworpen door onze engineering afdeling. Op deze betonplaat word doormiddel van standaardkaders bestaande uit Kerto balken 45-240 en vapourblock-platen (die zorgen voor een volledige luchtdichtheid) een structuur gebouwd.

Deze structuur wordt per verdiep, door een op maat onderworpen verbindingssysteem, opgebouwd uit buisprofiel, aan elkaar verbonden en ook verbonden met de FJI-liggers die de vloer van het eerste verdiep vormen. Dezelfde manier van werken wordt toegepast voor de dak- structuur, wat een onevenaarbare stabiliteit aan de volledige woning geeft. Door liggers te gebruiken met een overspanning van 7 m ontstaat een volledige open ruimte zowel op gelijkvloers als op het eerste verdiep.Dit geeft een volledige vrijheid om een flexibele indeling te maken zowel naar vorm als in de tijd.

Dit ontwerp van de structuur van de buitenmuren geeft ongelofelijke mogelijkheden aan de binnenzijde voor het maken van allerlei bergruimten en het plaatsen van inbouwkasten.

De alu-ramen en deuren van een gekende Belgische fabrikant zijn ontworpen om in deze kaderstructuur te passen en zijn aan de zijkanten voorzien van flenzen die een naadloze aansluiting van de buitenbezetting mogelijk maken . De ramen hebben een Lambda-waarde van 1.5 W/mK en het glas 1 W/mK.

Door de bestudeerde inbouw van de achterramen / deuren / schuifdeuren en het terras over de volledige breedte van de bouw met een diepte 1.15 m, wordt er voor gezorgd dat tijdens de warmste periode van de dag in de zomer er geen zon binnen straalt op gelijkvloers of op het eerste verdiep, zonder dat men extra kosten moet uitgeven. In het tussen seizoen en in de winter kan wel aangenaam genieten van deze zon. De opkomende zon zal zowel in de zomer als in de winter aangenaam binnen stralen aan de voorzijde woning.


De buitenmuren zijn geïsoleerd met EPS- blokken , exact passend in de houtstructuur van het gebouw en hebben een lamdba waarde van 0.032 W/mK en een dikte van 23 cm. De scheidingsmuur tussen de twee gebouwen is geïsoleerd met EPS-parels lambda-waarde 0.034 W/mK en ook 2 X 23 cm dik. Deze tussenmuur is aan beide zijde op dezelfde manier opgebouwd als de buitenmuren.

De FJI-liggers worden zowel wat vloer eerste verdiep als wat dak betreft bedekt met waterproef OSB van 22 mm.

Het dak is opgebouwd uit een luchtdichte afwerking, met daarop de isolatie, die de dakhelling vormt met een dikte van 14 cm tot 20 cm. De eindafwerking is uitgevoerd met Mastersystems Pretape EPDM 2.20 mm volledig gekleefd over de ganse oppervlakte. Op dit product is 50 jaar fabrieksgarantie.

Op het dak worden er glas-glas bifacial zonnepanelen voorzien, gemonteerd op een Flat-fix plat-dak-systeem met een oriëntatie van deze panelen zodanig gekozen dat ze reeds voldoen voor de klimaatvisie van de toekomst. De zonnepanelen kunnen rekenen op 30 jaar product- en opbrengstgarantie, allerhoogste garantie die vandaag toegepast wordt ondersteunt door een in de prijs begrepen her-verzekeringssysteem van 25 jaar. De panelen worden schaduw vrij geplaatst.

De ganse woning: moest het af en toe nodig zijn, wordt verwarmd via een gaswandketel van een Duitse topfabrikant, waarop de vloerverwarming is aangesloten en geplaatst op een zeer grote massa, bestaande uit onze fundatie plaat en chape laag. Door deze grote massa krijgen we binnen in het gebouw een zeer stabiele temperatuur zowel tijdens de winter als in zomer.

Als ventilatie gebruiken we een D-systeem zodat de binnenruimtes op een volledig uitgebalanceerde manier geventileerd worden.

De elektriciteitsverdeling, met als basis een bord met voldoende ruimte, is zo opgevat dat ze later naar eigenkeuze verder kan geautomatiseerd en uitgebouwd worden.

Het volledige waterleiding systeem ligt langs de buitenkant van het gebouw, wat heel handig is voor uitbreiding of werken aan te doen in de toekomst. De woning is voorzien van een regenwaterput met een regenwater systeem dat automatische omschakeling mogelijk maakt. Het kan gebruikt worden naar eigenkeuze bv voor WC , buitenkraan, wasmachine, enz .

De binnenindeling kan zo goed als vrij gekozen worden, zowel gelijkvloers als op het eerste verdiep.

Het terrein geeft, naast een terras achter de woning, de mogelijk om ook een tuinterras zelfs op twee niveaus aan te leggen, met volledig zicht op het landschap.

Het resultaat van dit uniek systeem van bouwen, geeft als resultaat dat we zonder gebruik te maken van momenteel zeer dure verwarmingssystemen, nu reeds op een EPB-waarde van lager dan nul uitkomen.

bottom of page